top of page

"Albaloo polo": Perzische rijst met krieken en saffraan

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 19 mrt
  • 2 minuten om te lezen

"Albaloo Polo" is een verfijnd en kleurrijk Perzisch rijstgerecht waarin de zoetzure smaak van krieken (zure kersen) prachtig samensmelt de saffraan. Dit feestelijke gerecht wordt vaak geserveerd met sappige kip of kruidige gehaktballetjes.


Of je nu een liefhebber bent van de Perzische keuken of op zoek bent naar een nieuw en verrassend rijstgerecht, Albaloo Polo biedt een perfecte balans tussen zoet, zuur en hartig.


Voor 2 personen als hoofdgerecht

1 uur werk


Gele rijst, met saffraan:

150 gram gekookte basmati rijst

1 eetlepel heet water

1 eigeel

1 eetlepel yoghurt

1 capsule saffraanpoeder


Roze rijst, met krieken:

150 gram gekookte basmati rijst

1 pot krieken met sap, 350 gram (noorderkrieken, of zure kersen)

1 eetlepel boter


Voor de balletjes:

250 gram rundsgehakt

1 sjalot

1 eetlepel kikkererwtenmeel

1 ei

1 theelepel zout

1/4 theelepel kerriepoeder

1/4 theelepel peper

1/2 theelepel gedroogde oregano

1/2 theelepel paprikapoeder

1/2 theelepel kaneelpoeder

3 blaadjes verse munt, gehakt

Olijfolie om in te bakken


Voor de afwerking:

2 eetlepels gehakte pistachenoten



Voor de gele rijst, met saffraan:

✨ Let op, begin met gekookte rijst.

✨ Meng het saffraanpoeder met het kokend water, voeg de yoghurt en eigeel toe en meng door elkaar.

✨ Meng dit door de rijst.


Voor de roze rijst, met krieken:

✨Doe de pot krieken met het sap in een steelpannetje en kook gedurende 20 minuten zodat het sap een siroop wordt.

✨ Vis de krieken uit het sap en leg opzij om de rijst mee te versieren.

✨ Voeg de boter toe aan de siroop en laat smelten.

✨ Doe de gekookte rijst in een zeef met een kom er onder.

✨ Giet de siroop er over en vang deze op als deze door de rijst loopt.

✨ Herhaal tot de rijst helemaal mooi roze is en lichtjes zoetzuur is.


Voor de balletjes:

✨ Meng alle ingrediënten door elkaar.

✨ Rol van het mengsel kleine balletjes.

✨ Bak ze in olijfolie tot ze gaar en goudbruin zijn.


Voor het serveren:

✨ Maak een mooi patroon met de twee soorten rijst.

✨ Leg hier op de balletjes, krieken en pistachenoten.

✨ Wees creatief met het patroon!









Comments


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

  • Instagram
  • TikTok

© 2035 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page