Armeense keuken is een totaal onbekende keuken voor mij, maar ik wou graag vlees op de barbecue op Armeense wijze maken. Na veel, heel veel onderzoek naar Armeense barbecue heb ik mijn bevindingen gedeeld met een Armeense vriendin. Namelijk allerlei verschillende marinades die horen bij verschillende soorten vlees. Nee hoor, dat kan veel simpeler... Qua ingredienten is dit eenvoudige manier van koken, normaal maak ik het altijd nogal speciaal en ingewikkeld. Maar door, voor mij onbekende, technieken te gebruiken was het resultaat zo zo lekker.
Het vlees werd gekruid met enkel peper en zout, op grote spiezen gestoken met ui en gebakken boven hete kolen.
Daarna word het vlees van de spiezen gehaald en in een pot gedaan met een deksel en rauwe ui. Even laten rusten en aanvallen. Door het vlees te laten rusten word het extra sappig, en de rauwe ui zorgt voor een extra laag aan smaak. De spiezen heb ik gekocht bij bol :)
Voor 4 personen als hoofdgerecht
30 minuten werk + 24 uur marineren
500 gram kippendijfilet
500 gram rundvlees
4 uien
Peper en zout naar smaak
✨ Snij de steak in grote blokken. De kip hoeft niet gesneden te worden.
✨ Kruid naar smaak met peper en zout en laat 24 uur marineren.
✨ Snij 3 uien in twee en haal de rokken uit elkaar.
✨ Steek het vlees afwisselend met een stuk ui op de spiezen.
✨ De kippendij vouw je dubbel om er op te steken.
✨ Bak het vlees boven hete kolen, draai regelmatig om.
✨ Het rundvlees is gaar na ongeveer 15 minuten en de kip na ongeveer 15 minuten.
✨ Haal het vlees voorzichtig van de spiezen en doe ze in een pot.
✨ Snij de laatste ui in ringen en schik deze onder en over het warme vlees.
✨ Laat 10 minuten rusten met een deksel op de pot alvorens te serveren.
✨ Serveer met lavash (plat brood)
Comments