top of page

"Kabsa bil Dajaj": Arabische rijst met kip

  • Foto van schrijver: Leen
    Leen
  • 26 mrt
  • 2 minuten om te lezen

Bijgewerkt op: 28 mrt


Dit super lekkere en smaakvolle Arabische gerecht heeft echt indruk op mij gemaakt, super makkelijk te maken en super smaakvol! Zowel de rijst als de kip worden gekruid met een unieke mengeling van kruiden waardoor het een warme en hartige smaak heeft.


Voor dit gerecht had ik geluk en vond ik de kruidenmix in een midden-oosterse winkel, Great Market in Brussel. Je kan deze mengeling ook zelf samenstellen:

Baharat al-kabsa:

  • 1 el gemalen koriander

  • 1 el gemalen komijn

  • 1 el gemalen kardemom

  • 1 el gemalen kaneel

  • 1 el gemalen zwarte peper

  • 1 el gemalen paprikapoeder

  • 1 tl gemalen kruidnagel

  • 1 tl gemalen nootmuskaat

  • 1 tl gemalen kurkuma

  • 1 tl gemalen gember



Voor 6 personen

1 uur werk


2 kippen

600 gram basmati rijst

900 ml water


Voor de kruidige saus/pasta:

2 tomaten

1 grote ajuin

2 eetlepels tomaten concentraat

3 eetlepels kabsa kruidenmix

2 capsules saffraan poeder

1 blokje kippen bouillon

Zout naar smaak

Zeste en sap van 1 sinaasappel

Scheutje olijfolie


Afwerking:

50 gram amandelen

50 gram

Peterselie


✨ Je kan de kippen in hun geheel laten, door de helft snijden of scheiden zoals ik gedaan heb.


✨ Doe de ajuin en tomaten in een hakmolentje en hak tot een pasta.

✨ Doe dit mengsel in een grote pot met een scheutje olijfolie. Laat kort bakken.

✨ Doe het tomatenconcentraat, de kruidenmix, saffraan, zeste van de appelsien er bij en laat alles kort bakken zodat de smaken vrij komen.

✨ Doe de kip er bij en bak de kip aan in de kruidige mengeling, tot deze een beetje kleur krijgt.

✨ Voeg het water, sinaasappelsap, zout en kippenbouillonblokje toe.

✨ Laat 40 minuten koken.




✨ Vis de kip er uit en leg ze in een ovenschotel. Je kan de kip eventueel nog wat bijkruiden met extra Kabsa kruiden.

✨ Bak de kip in de oven, 20 minuten op 200 graden tot de kip een mooie korst heeft.

✨ Doe de rijst bij de smaakvolle bouillon in de pot. Zorg dat er ongeveer 900 ml water is voor 600 gram rijst, voeg eventueel een beetje water toe.

✨ Kook de rijst 20 minuten tot ze gaar is maar nog stevig, met een deksel op de pot.

✨ Zet het vuur uit, laat de rijst nog 10 minuten rusten met een deksel op de pot.



✨ Rooster de noten en pijnboompitten.


✨ Serveer de Kabsa: leg de kip op een bed van rijst, werk af met de noten en verse peterselie.

Comments


Welkom op mijn blog! Hier deel ik graag mijn ideeën en recepten!

Schrijf je in voor de nieuwsbrief

Bedankt om je in te schrijven voor de nieuwsbrief​

  • Instagram
  • TikTok

© 2035 by Poise. Powered and secured by Wix

bottom of page