"Kabsa bil Dajaj": Arabische rijst met kip
- Leen
- 26 mrt
- 2 minuten om te lezen
Bijgewerkt op: 28 mrt

Dit super lekkere en smaakvolle Arabische gerecht heeft echt indruk op mij gemaakt, super makkelijk te maken en super smaakvol! Zowel de rijst als de kip worden gekruid met een unieke mengeling van kruiden waardoor het een warme en hartige smaak heeft.
Voor dit gerecht had ik geluk en vond ik de kruidenmix in een midden-oosterse winkel, Great Market in Brussel. Je kan deze mengeling ook zelf samenstellen:
Baharat al-kabsa:
1 el gemalen koriander
1 el gemalen komijn
1 el gemalen kardemom
1 el gemalen kaneel
1 el gemalen zwarte peper
1 el gemalen paprikapoeder
1 tl gemalen kruidnagel
1 tl gemalen nootmuskaat
1 tl gemalen kurkuma
1 tl gemalen gember
Voor 6 personen
1 uur werk
2 kippen
600 gram basmati rijst
900 ml water
Voor de kruidige saus/pasta:
2 tomaten
1 grote ajuin
2 eetlepels tomaten concentraat
3 eetlepels kabsa kruidenmix
2 capsules saffraan poeder
1 blokje kippen bouillon
Zout naar smaak
Zeste en sap van 1 sinaasappel
Scheutje olijfolie
Afwerking:
50 gram amandelen
50 gram
Peterselie
✨ Je kan de kippen in hun geheel laten, door de helft snijden of scheiden zoals ik gedaan heb.
✨ Doe de ajuin en tomaten in een hakmolentje en hak tot een pasta.
✨ Doe dit mengsel in een grote pot met een scheutje olijfolie. Laat kort bakken.
✨ Doe het tomatenconcentraat, de kruidenmix, saffraan, zeste van de appelsien er bij en laat alles kort bakken zodat de smaken vrij komen.
✨ Doe de kip er bij en bak de kip aan in de kruidige mengeling, tot deze een beetje kleur krijgt.
✨ Voeg het water, sinaasappelsap, zout en kippenbouillonblokje toe.
✨ Laat 40 minuten koken.

✨ Vis de kip er uit en leg ze in een ovenschotel. Je kan de kip eventueel nog wat bijkruiden met extra Kabsa kruiden.
✨ Bak de kip in de oven, 20 minuten op 200 graden tot de kip een mooie korst heeft.
✨ Doe de rijst bij de smaakvolle bouillon in de pot. Zorg dat er ongeveer 900 ml water is voor 600 gram rijst, voeg eventueel een beetje water toe.
✨ Kook de rijst 20 minuten tot ze gaar is maar nog stevig, met een deksel op de pot.
✨ Zet het vuur uit, laat de rijst nog 10 minuten rusten met een deksel op de pot.

✨ Rooster de noten en pijnboompitten.
✨ Serveer de Kabsa: leg de kip op een bed van rijst, werk af met de noten en verse peterselie.
Comments