"Murgh Makhani", beter gekend als "Butter chicken" is een milde Indische curry. Ideaal gerecht om in een grote hoeveelheid te maken en dan in te vriezen. Zelf ben ik fan van curry's met wat meer hitte, maar ik maakte deze voor mijn gezin. Voor mezelf deed ik er wat hete saus bij op mijn bord.
Voor mijn lezers uit Nederland, in het Vlaams refereren we naar India als "Indisch", en naar Indonesië als "Indonesisch". Om verwarring te voorkomen.
Voor 8 personen 30 minuten werk + 2 uur marineren
Voor de kip en marinade:
1 kg Kip
1 eetlepel Kurkuma
1 theelepel komijn poeder
1 theelepel koriander poeder.
1 theelepel Garam masala
200 gram volle yoghurt
Zout naar smaak
Voor de curry:
3 Rode ui
10 gram Gember
4 tenen Knoflook
4 verse tomaten
Handje verse koriander
2 blikken tomatenstukjes (800 gram totaal)
50 gram cashew noten
200 gram Boter
125 ml room
300 gram volle yoghurt
2 eetlepels Garam masala
3 eetlepels Kurkuma
1 eetlepel Komijn
1 eetlepel kashmiri chilipoeder (of meer, voor wie het graag pikant heeft)
Zout naar smaak
Voor de kip:
✨ Snij de kip in stukken van ongeveer 3 cm op 3 cm.
✨ Voeg de yoghurt en alle kruiden toe.
✨ Laat minstens 30 minuten marineren, maak ondertussen de curry.
✨ Bak de kip gaar in een pan met een klontje boter, op hoog vuur.
Maak de curry:
✨ Snij de rode ui, gember, knoflook, tomaten, en de steeltjes van de koriander in stukjes. De grootte maakt niet zo veel uit, omdat de saus toch gemixt zal worden.
✨ Doe dit allemaal in een pot met de cashew noten, 50 gram boter en alle kruiden toe.
✨ Bak alles tot het een diep bruine kleur heeft en wat gecarameliseerd is.
✨ Voeg de blikken met tomaat toe.
✨ Kruid naar smaak met zout.
✨ Laat 15 minuten pruttelen.
✨ Mix alles met een staafmixer. Je kan de saus ook zeven voor een gladdere textuur. ik heb dit niet gedaan, voor mij mag er nog wat textuur in zitten.
✨ Voeg de yoghurt, room en de rest van de boter toe.
✨ Voeg de kip toe en laat nog 10 minuten pruttelen.
✨ Werk af met koriander blaadjes, een scheutje room en enkele cashew noten.
✨ Serveer met Peshwari naan, en raita. Beide recepten postte ik al de voorbije dagen.
Comments