"Sabzi polo": Iraanse rijst met verse kruiden
- Leen
- 20 mrt
- 1 minuten om te lezen

Vandaag is het Nowruz, Perzisch nieuwjaar. In Iran maken ze dan vaak dit gerecht, lekkere fluffy rijst met véél verse kruiden, saffraan en een tahdig. Tahdig is een krokante korst onderaan de rijst, het lekkerste stukje van heel dit gerecht. Fijne Nowruz voor iedereen!
300 gram rijst
500 ml water
20 gram boter
30 gram verse dille
30 gram verse peterselie
30 gram verse koriander
3 stuks lente ui
Zout naar smaak
1 capsule saffraan
✨ Spoel de rijst meerdere keren tot het water helder is. Laat de rijst nu 30 minuten weken in water.
✨ Breng het water aan de kook met wat zout.
✨ Giet de rijst af en voeg toe aan het kokend water. Laat 7 minuten koken.
✨ Giet af en zet de rijst even apart.

✨ Hak alle verse kruiden en de lente ui zo fijn mogelijk.
✨ Smelt de boter in een antikleef pot met dikke bodem.
✨ Meng de saffraan met een heel klein beetje water, voeg dit toe aan de boter.
✨ Maak laagjes met de rijst en de kruiden.
✨ Laat de rijst op laag vuur gedurende 30 minuten stomen. Om te zorgen dat de stoom in de pan blijft, doe je een theedoek tussen het deksel en de pot.
✨ In een vlotte beweging, stort de rijst op een mooi bord.
✨ Ik serveerde dit gerecht met Fesenjan, een Iraans stoofpotje met kip en een saus van walnoot en granaatappel. Recept vind je hier.
Comments