Dit feestelijke voorgerechtje is, op de sint-jacob na, volledig voor te bereiden. Zacht zoete wortel creme met kruidige dukkah, frisse bieslook olie en boterzachte sint-jacob. Een speciale maar zachte combinatie van smaken.
Ik maakte zowel een bordje met 1 of 3 stuks sint-jacob, als een klein of groter voorgerecht.
Alle speciale kruiden en specerijen vind je bij de Aziatische en Midden-oosterse supermarkt. Of online.
Voor 2 personen als groot voorgerecht, of 6 personen als klein voorgerecht.
45 minuten werk
Voor de sint-jacob:
6 sint-jacob, coquille
1/2 theelepel vadouvan
Zout
30 gram boter
Voor de wortelcrème
5 wortelen
1/4 theelepel vadouvan
2 eetlepels olijfolie
20 ml room
15 gram boter
Zout naar smaak
Voor de dukkah:
1 eetlepel pijnboompitten
1 theelepel koriander zaad
1/2 theelepel komijn zaad
1 theelepel sesamzaad
zout naar smaak
Voor de afwerking:
Bieslook
Groene bieslook olie (recept vind je hier)
Op voorhand te maken:
Voor de wortel creme:
✨ Schil en snij de wortelen in schijfjes.
✨ Kook ze gedurende 25 minuten in gezouten water.
✨ Bak ondertussen de vadouvan kort in een scheutje olie, om de smaken wakker te maken.
✨ Giet de wortelen af.
✨ Mix ze met de staafmixer volledig glad. Voeg de vadouvan met olie toe, de boter en de room. Meng goed.
✨ Bewaar in een glazen bakje met deksel.
Voor de dukkah:
✨️ Doe alle ingrediënten voor de dukkah in een pan en rooster droog tot de geur er uit komt. Ongeveer 2 minuten.
✨ Doe alles in een vijzel en stamp tot alles net gebroken is, het mag zeker nog wat grof zijn.
✨ Bewaar in een luchtdicht potje.
Voor de afwerking:
Het recept voor groene olie postte in al eerder en vind je hier.
Op de moment zelf:
✨ Warm de puree weer op.
✨ Verwarm de borden.
✨ Kruid de rauwe sint-jacob met de vadouvan, en zout naar smaak.
✨ Smelt de boter in een pan en bak de sint-jacob op middelhoogvuur kort aan, 2 minuten langs elke kant.
✨ Dresseer de borden.
✨ Begin met de wortel puree, in een hoop of een veeg zoals gewenst.
✨ Leg hier op de sint-jacob.
✨ Versier met de dukkah, bieslook olie en een takje bieslook.
Comments