top of page
Foto van schrijverLeen

Sint-jacob met wortel crème, vadouvan en dukkah


Dit feestelijke voorgerechtje is, op de sint-jacob na, volledig voor te bereiden. Zacht zoete wortel creme met kruidige dukkah, frisse bieslook olie en boterzachte sint-jacob. Een speciale maar zachte combinatie van smaken.


Ik maakte zowel een bordje met 1 of 3 stuks sint-jacob, als een klein of groter voorgerecht.


Alle speciale kruiden en specerijen vind je bij de Aziatische en Midden-oosterse supermarkt. Of online.


Voor 2 personen als groot voorgerecht, of 6 personen als klein voorgerecht.

45 minuten werk


Voor de sint-jacob:

6 sint-jacob, coquille

1/2 theelepel vadouvan

Zout

30 gram boter


Voor de wortelcrème

5 wortelen

1/4 theelepel vadouvan

2 eetlepels olijfolie

20 ml room

15 gram boter

Zout naar smaak


Voor de dukkah:

1 eetlepel pijnboompitten

1 theelepel koriander zaad

1/2 theelepel komijn zaad

1 theelepel sesamzaad

zout naar smaak


Voor de afwerking:

Bieslook

Groene bieslook olie (recept vind je hier)


Op voorhand te maken:


Voor de wortel creme:

✨ Schil en snij de wortelen in schijfjes.

✨ Kook ze gedurende 25 minuten in gezouten water.

✨ Bak ondertussen de vadouvan kort in een scheutje olie, om de smaken wakker te maken.

✨ Giet de wortelen af.

✨ Mix ze met de staafmixer volledig glad. Voeg de vadouvan met olie toe, de boter en de room. Meng goed.

✨ Bewaar in een glazen bakje met deksel.


Voor de dukkah:

✨️ Doe alle ingrediënten voor de dukkah in een pan en rooster droog tot de geur er uit komt. Ongeveer 2 minuten.

✨ Doe alles in een vijzel en stamp tot alles net gebroken is, het mag zeker nog wat grof zijn.

✨ Bewaar in een luchtdicht potje.


Voor de afwerking:

Het recept voor groene olie postte in al eerder en vind je hier.

Op de moment zelf:

✨ Warm de puree weer op.

✨ Verwarm de borden.


✨ Kruid de rauwe sint-jacob met de vadouvan, en zout naar smaak.

✨ Smelt de boter in een pan en bak de sint-jacob op middelhoogvuur kort aan, 2 minuten langs elke kant.


✨ Dresseer de borden.

✨ Begin met de wortel puree, in een hoop of een veeg zoals gewenst.

✨ Leg hier op de sint-jacob.

✨ Versier met de dukkah, bieslook olie en een takje bieslook.



Comments


bottom of page