Mijn recept voor gewone "soğan dolma" deelde ik eerder tijdens de Turkse week. Deze originele versie ligt enorm ver van het Turkse recept maar was wel héérlijk.
Voor 4 personen als hoofdgerecht:
1.5 uur werk
3 dikke witte uien
200 gram rundgehakt (of lam)
200 gram rijst (korte korrel)
30 gram verse peterselie
1 theelepel vijfkruidenpoeder
Peper en zout naar smaak
400 ml water
1 blokje rund bouillon
1 theelepel kurkuma
3 eetlepels olijfolie
20 gram pijnboompitten
1 potje of 1/4 theelepel saffraanpoeder
Om af te werken:
Citroensap
Yoghurt
Verse peterselie
✨ Snij de kontjes van de uien en haal de schil er af.
✨ Snij ze in zoals op deze foto:
✨ Doe water in een grote pot en breng aan de kook
✨ Kook de ui in het water tot de buitenkant net zacht genoeg is om er af te halen.
✨ Het kan zijn dat je dit enkele moet herhalen, dus een of twee laagjes afhalen en dan opnieuw even laten koken. De laatste rokken zijn te klein om te gebruiken, snij deze fijn en doe ze mee in de vulling, of gebruik ze in een ander gerecht.
Maak de vulling:
✨ Hak de verse peterselie.
✨ In een kom, doe het gehakt, rijst, peterselie en vijfkruidenpoeder.
✨ Kruid royaal met peper en zout.
✨ Doe in elk stuk ui een theelepeltje vulling en rol op. Jawel, de vulling gaat er rauw in.
✨ Let op dat je de vulling is losjes in legt, de rijst neemt tijdens het garen veel vocht op en zet uit.
✨ Schik ze mooi in een ovenbestendige schaal.
✨ Verwarm de oven voor op 180 graden.
✨ Tip: Gebruik het water waar we de uien in gekookt hebben om het vocht mee te maken.
✨ Meng 400 ml water of ui-vocht en meng met de kurkuma en het bouillonblokje
✨ Giet over de dolma.
✨ Bedek de dolma met aluminium folie of bakpapier en bak gedurende 45 minuten.
✨ Haal de folie er af en bak nog eens 15 minuten.
✨ Doe ondertussen de olijfolie in een pan en warm om, rooster de pijnboompitten kort.
✨ Voeg de laatste 30 seconden het saffraanpoeder toe.
✨ Zet indien nodig de grill even op om een mooie kleur te bekomen. Mijn oven had kuren dus ik gebruikte de bunsenbrander voor een mooie kleur.
✨ Giet de olie met de pijnboompitten kokend heet over de dolma.
✨ Versier met gehakte verse peterselie.
✨ Serveer met yoghurt en citroensap.
Commentaires