top of page
Foto van schrijverLeen

Spicy beef jerky in de airfryer

Beef jerky is gedroogd en gekruid rundvlees. Het is lang een verslaving geweest, maar is een tijd uit mijn hoofd gegaan. Ik maakte het vroeger met een voedseldroger, in allerlei smaken. De voedseldroger is op pensioen en werd vervangen door de airfryer, die ook op lage temperatuur kan drogen.

Ik maakte vandaag pikante beef jerky.


Het is belangrijk om een stuk rundvlees te kiezen met weinig vet. Ik kies voor beef jerky altijd voor het goedkoopste vlees, of vlees in promotie. Zo lang het weinig vet heeft, is het goed. Vandaag gebruikte ik chateaubriand.


Voor de smaakmakers gebruikte ik vandaag sojasaus en suiker, teriyaki dus. Hier kan je zeker creatief mee zijn maar let op dat je geen vet toevoegd. Vet droogt namelijk niet op en blijft je zitten met plakkerige jerky. Enkele smaakcombinaties die ik vroeger al eens maakte:

  • Thaise currypasta en limoensap

  • Sriracha en honing

  • Chili, gember en citroen

  • ...


De tijd dat ze moeten drogen hangt af van de hoeveelheid, grootte van de stukjes, smaakmakers en het apparaat. Ik voegde bij deze sojasaus toe, wat vochtig is en dus langer moest drogen. Een versie met enkel droge kruiden zal wat minder lang moeten drogen. Ik merkte op dat de airfryer het veel sneller gedaan kreeg dan de voedseldroger. Met de airfryer was het op 4 uur klaar en met de voedseldroger is dat makkelijk 8 a 10 uur. Het beste is om elk uur eens te gaan piepen. Als je proeft en ze zijn tot in de kern droog, zijn ze goed. Wanneer ze afkoelen worden ze nog wat steviger.


Bewaren gebeurd best op een donkere en droge plaats maar niet in de koelkast. Hoe lang, kan ik niet exact zeggen. Langer dan een paar dagen overleeft de jerky het niet :) Beef jerky maken is wel een methode om vlees om lange termijn te bewaren, dus wanneer correct bewaard blijft dit wéken goed.



Voor 200 gram jerky

20 minuten werk + 12 uur marineren + 4 uur drogen


400 gram chateaubriand

30 gram sambal oelek

Zout naar smaak


✨️ Snij de steak in reepjes van ongeveer 1 cm dik. Dit gaat het beste wanneer het vlees half bevroren is.

✨️ Doe ze in een potje met deksel, of een zakje. Doe de sambal en zout er bij. meng goed.

✨️ Laat 12 uur marineren in de koelkast.


✨️ Leg de reepjes vlees open in de airfryer. Ik gebruikte het rekje en had dus 2 lagen per schuif. Ze mogen niet overlappen. Tegen elkaar is wel oke. Ze krimpen binnen de kortste keren.

✨️ Droog ze gedurende 4 uur op 65 graden. Kijk elk uur eens om te zien hoe het gaat. Van zodra ze binnenkant droog is zijn ze klaar.

Comments


bottom of page