Ik heb iedereen in mijn familie kunnen foppen met deze foto. Dit zijn géén sint-jacobs vruchten maar koningsoesterzwammen ook gekend als "king oyster mushroom" of "eryngi" en nog andere namen... Dit gerecht is volledig vegan én de voorbereidingen kunnen de dag op voorhand gemaakt worden. De risotto maakte ik klaar in de oven, waardoor ik er niet naar moest omkijken tot het serveren. Ideaal om te serveren met de feestdagen.
Om de risotto een kazige smaak te geven gebruikte ik edelgistvlokken. De vissige smaak voor de koningsoesterzwammen komt van miso en kombu. Deze speciale ingrediënten zijn allemaal te vinden in de meeste bio winkels en Aziatische winkels.
Voor 4 personen als hoofdgerecht
1 uur werk, waarvan 45 minuten de dag er voor en 15 minuten de dag zelf
Voor de risotto:
1 ui
3 teentjes knoflook
300 gram rijst
4 eetlepels olijfolie
4 eetlepels edelgistvlokken
200 gram erwten + 100 gram erwten
900 ml groentenbouillon
50 ml haverroom
1 citroen
Voor de "sint-jacob":
6 koningsoesterzwammen
300 ml water
1 eetlepel miso
1 vel kombu (zeewier)
Om af te werken:
Bieslook
Groene bieslook olie, recept vind je hier
De dag er voor:
✨ Snipper de ui en knoflook.
✨ Stoof de ui en knoflook aan in een pan met een scheutje olie.
✨ Kook de erwten af. Reserveer 100 gram om later in hun geheel door de risotto te doen. Pureer de overige 200 gram met een hakmolentje met een scheutje kookvocht.
✨ Doe de ui en knoflook in een ovenschaal, samen met de edelgistvlokken, olijfolie, gepureerde erwten en groentenbouillon. Bedek met folie en bewaar in de koelkast tot de dag er na.
✨ Snij de koningsoesterzwammen in schijfjes in de vorm van sint-jacob.
✨ Bewaar zeker de hoedjes, hier maken we een mooie garnering mee.
✨ Snij een raster in beide kanten van elke schijf.
✨ Doe ze in een schaaltje samen met het water, de miso en de kombu. Laat 24 uur marineren in de koelkast.
✨ Hak de hoedjes van de zwammen in stukjes en bak in wat olie. Kruid met peper en zout. Bewaar bedekt in de koelkast.
De dag zelf:
✨ Verwarm de oven voor op 180 graden.
✨ Voeg de rijst toe aan de ovenschaal met erwten. Roer goed door elkaar. Plaats met aluminiumfolie er over in de oven. Gedurende 60 minuten. Roer na 30 minuten eens om. Dit moet zo lang, omdat het mengsel koud is en het duurt even voor het aan de kook is.
✨ Bak ondertussen de koningsoesterzwammen aan. Laat ze uitlekken en dep ze droog. Bak ze in een scheutje olie op hoog vuur.
✨ Zet alle elementen van het gerecht klaar (zie foto) om vlot te kunnen serveren. Verwarm eventueel de borden.
✨ Werk de risotto af met de haverroom en citroenzeste.
✨ Dresseer het bord: plaats de "sint-jacob" op een portie risotto, versier met de gebakken stukjes koningsoesterzwam, groene olie, pijnboompitten, erwten, bieslook een een partje citroen.
Comments